Hoppa till sidans innehåll

Så här gör vi


Tänk på att din lektion börjar 30 minuter före lektionsstart, för att du i lugn och ro hinner förbereda dig och hästen inför ridningen. Lugn hantering av hästarna är en förutsättning för trygga och harmoniska hästar.

1.  Godkänd hjälm, inga sporrar, skor med klack, gärna säkerhetsväst. Håret uppsatt i en tofs eller in stoppat i hjälmen om man har längre hår.

2.  På listan i cafeterian läser du vilken häst du skall ha.
3. Om hästen är inne i stallet

Prata med hästen så den blir nyfiken innan du går in till den så att hästen är med på att du går in.
Går hästen lektionen innan, kontrollera i vilken box/spilta den skall in i efter din lektion. 

4. Ta av täcket

Börja med att knäppa upp längst bak sen gjordarna under hästens mage och därefter bogspännena. Bogspännena tar du sist så att täcket inte kan glida bakåt och gjordarna fastna i ljumskarna på hästen, detta kan nämligen göra den riktigt orolig. Dra täcket bakåt = medhårs så att svanssnöret också kommer loss. Vik först ihop täcket på längden och därefter bredden så kan du hänga upp täcket prydligt över spilt väggen/på boxen.

5. Borsta, kratsa hovar, rykta

Gnubba bort lera med plastborsten. Borsta aldrig mothårs, men det går bra snett emot hårriktningen.
Borsta hela hästen medhårs med rotviskan.
BORSTA EJ SVANSEN, pilla ur spån och hö.
Kratsa hovarna.
Rykta helst hela hästen 20-30 minuter = 5 tag på varje ställe. 
 

6. Om hästen har benskydd (står på listan i sadelkammare)- Sätt på benskydd
Den bredaste delen av skyddet skall alltid vara neråt på hästens ben.
Korta skydd bak, remmen på utsidan av benet peka bakåt när den är stängd.
Långa skydd fram, remmarna skall på utsidan benet peka bakåt när de är stängda.
 
   
7. Sadla Lägg försiktigt på sadeln lite för långt fram och dra den bakåt i läge så ligger hårremmen rätt.
Gå runt till andra sidan och kontrollera att allt ligger rätt och slätt, ta ner sadelgjorden.
8. Tränsa

Lossa haken på grimman, dra grimman över huvudet och för ut nosen. Dra sedan grimman över öronen igen så kan hästen inte smita.
Lägg tyglarna över halsen på hästen, fatta tag runt nosryggen med höger hand och ta tränset mitt på sidostyckena i densamma. Lägg bettet i din flata vänsterhand och för upp det mot hästens mun. Om hästen inte gapar, för in vänster tumme i mungipan (där finns inga tänder) så öppnar den munnen. När hästen gapar följ med uppåt med höger hand så bettet glider in i munnen och sidostyckena sträcks. För sedan försiktigt in ena örat mellan pannbandet och nackstycket, därefter det andra. Rätta till man och pannlugg. Kontrollera att pannband, nosgrimma och bett sitter rakt. Spänn käkremmen, du skall kunna få in en knuten hand mellan remmen och strupen. Spänn nosgrimman, den skall dras åt (den skall hindra hästen från att gapa). Spänn den nedre nosremmen, sträck den men dra ej åt (den kan då täppa till andningsvägarna). Ta av grimman.

9. Leda till ridhuset

Led hästen/-arna till manegen 2 minuter före lektionens början.  
 Håll med höger hand ca 20 cm från bettet med pekfingret mellan tyglarna.
Tygeländan kvar på hästens hals.
Först går den som står längst in och sedan fyller ni på efter hand.
  

10. Uppställning i ridhuset

Ställ upp på medellinjen. Första hästen längst bort och fyll på efterhand.
Lägg tyglarna över halsen på hästen.
 

11. Uppsittning

Gå framför hästen över på höger sida, håll samtidigt i tygeln. Dra ner stigbygeln och justera längden så det ser rätt ut. Gå över till vänster sida igen och spänn sadelgjorden innan du drar ner stigbygeln. Båda stiglädren bör vara lika långa om du använder samma hål. Är du tveksam, säg till instruktören (ett utav dem kan ha töjt sig).
Håll spöt i vänster hand så du inte flaxar med det när du sitter upp.
Ställ dig med ryggen mot hästens huvud.
Sträck tyglarna och ta dem i vänster hand uppe på manken.
Ta stigbygeln med höger hand. Stoppa i tån in mot hästen och tryck den mot sadelgjorden. Ta tag med vänster hand i manen eller manken (Tar du i framvalvet är risken att sadeln åker runt. Den kan också på sikt bli sned). Ta med höger hand i bakvalvet så långt över på höger sida du kan. Skjut ifrån med höger fot. Flytta höger hand till framvalvet. När du kommer över på höger sida - stoppa i foten först (tänk på att den kant på stigbygeln som är framåt skall vara utåt) sjunk därefter MJUKT ner i sadeln. Är det krångligt att sitta upp? Använd gärna pall vilket också sparar hästarnas ryggar.
 

12. Justering av stigläder

Ha alltid foten kvar i stigbygeln och håll tyglarna sträckta i ena handen.
Justera till längre genom att fatta tag om den lösa stroppen uppe vid spännet och håll pekfingret på piggen. Lossa piggen och låt stiglädret glida ut till önskad längd. Dra sedan runt stiglädret i krampan genom att fatta tag om både den lösa stroppen och remmen därunder. Dra uppåt utan att trycka neråt med foten i stigbygeln, tryck sedan nedåt med foten samtidigt som du följer med uppåt med handen.
Justera till kortare genom att fatta tag om den lösa stroppen uppe vid spännet och håll pekfingret på piggen. Lossa piggen och dra uppåt till önskad längd.
Kontrollera att du har samma längd på båda stiglädren. 
 

13. Kontroll av sadelgjord

Lägg vänster ben framför sadeln, fortfarande med foten kvar i stigbygeln (annars kan den slå mot hästens sida och skrämma den), lyft upp sadelkåpan och fatta tag om stroppen med vänster hand och pekfingret på piggen. Dra uppåt till det högsta hålet du kan (du behöver ej ta i så du blir blå), upprepa med den andra. 
 

14. Avsittning

Släpp alltid båda stigbyglarna.
Håll tyglarna sträckta i vänster hand.
Ta tag med båda händerna fram i sadeln, luta dig framåt och svinga över höger ben.
Ta av halsförlängare. Trä upp stigbyglarna på den understa remmen,trä igenom alltihop genom stigbygeln och vik dem dubbelt och in i stigbygeln igen.
Lossa på sadelgjorden. Sadelöverdrag och ev ytterkläder får du av din instruktör.
 

15. Leda tillbaka till stallet

Håll med höger hand ca 20 cm från bettet med pekfingret mellan tyglarna.
Tygeländan kvar på hästens hals.
Längst bort i manegen går först.
När du lämnar medellinjen gå rakt fram och vänd åt höger (så du för hästen ifrån dig och inte drar den mot dig, ifall den blir rädd). Se till att alla hänger med. 
 

16. Ta av utrustning

Ta av tränset och häng det på utsidan boxdörren, sätt på hästen grimman och fäst den i grimskaftet.
Ta av sadeln. Ta med all utrustning till putskammaren
Häng sadelgjorden på sadelhängaren i putskammaren. Ta av schabraket och borsta. Häg det på sadelhängaren i putskammaren med undersidan uppåt (hoppschabraken nedåt). Ev fårskinnspad skall också borstas och läggas ovanpå schabraket med pälsen uppåt så den torkar. 
Skölj bettet. Putsa all utrustning (även martingal om du använt en vid hoppning) med lite sadeltvål och lite vatten.Se till att allt stöv tvättas bort.  Torka av med trasa om det behövs (ingen tvål kvar runt spännen, söljor eller i hålen).
Lägg tyglarna dubbla ovanpå nackstycket. Dra ihop tränset med nosgrimman eller tyglarna. Häng in sadel och ev gelpad eller kilpad samt träns och halsförlängare i sadelkammaren.
Se till att inga remmar hänger i golvet.
Ta av benskydd och borsta/svampa av men skölj ej rent dem. Är de blöta häng upp dem på täckesstången annars fäst kardborrebanden "bakvägen" på senskydden (knöla inte ihop dem, den hårda delen förstör insidan av senskydden), stäng inte igen dem. Fäst kardborrebandet på ena bakstrykkappan och fäst sedan ihop den andra runt om.
"Knö" inte ner benskydd och borstar, facken går sönder. De får plats ändå. 
 

17. Borsta, kratsa hovarna

Borsta av med rotviska och kolla hovarna. Kolla under tiden att hästen inte fått några sår el dyl.
Om hästen är svettig blir den mindre tovig när den torkat om man borstat med piggborsten medan den fortfarande är blöt. 
 

18. Lägga på täcket

Samla ihop täcket över vänster arm framifrån och bakåt. Lägg gjordarna ovanpå. Lägg täcket på manken och dra ut det över ryggen. Gå över på höger sida och ta ner gjordarna och kontrollera samtidigt att allt ligger rätt. Fäst bogspännena och därefter gjordarna, sist trär du under svansnöret. 
 

19. Till sist

Kontrollera så att spännet på grimman är ut från hästen. Klappa om hästen och tacka för idag. Du som vill ge hästen en morot eller något kan lägga det i krubban.

Ge aldrig hästarna något "godis" ur handen (de blir väldigt "tiggiga"). 

Uppdaterad: 17 JAN 2017 17:17 Skribent: Ridlärarna

Postadress:
Bulycke RF - Ridsport
Bulycke gård 25
42337 Torslanda

Kontakt:
Tel: 031560973
E-post: This is a mailto link

Se all info