Arbetet med att hårdgöra alla grushagarna är avslutat och nu har hästarna fast mark att gå på trots allt regn som kommit! Projektet har möjliggjorts med stöd från Länsstyrelsens LOVA bidrag och IOFFs investeringsbidrag.
-
-
Uppdaterad: 04 APR 2022 10:37
Titta gärna in på Torslanda tidningens hemsida, där finns ett reportage om projektet https://www.tidningen.se/
Så här såg såg det ut före arbetets start, lera och ännu mer lera....


Flera engagerade fantastiska medlemmar har hjälpts åt med arbetet att ansöka om LOVA bidrag för att kunna hårdgöra hagarna i syfte att underlätta för mockningen. Ju mindre gödsel som finns i hagarna desto mindre näringsläckage blir det till vattendrag, här är det främst en minskning av kväve och fosfor som är det önskvärda då dessa ämnen bidrag till övergödning i hav och sjöar. Vill du veta mer om LOVA hittar du info här https://www.havochvatten.se/anslag-bidrag-och-utlysningar/havs--och-vattenmiljoanslaget/lova.html

Många lass med grus och många meter dräneringsrör krävs för att få det att fungera.



Dikena runt om hagarna grävs ur för att förbättra avrinningen.

Många meter staket ska upp igen och personalen har mätt upp för att föredela antalet kvadratmeter rättvist samtidigt som djurskyddets krav på minsta mått 10 x 30 meter uppfylls. Glädjande nog har vi enbart hagar som är större än minsta måtten, det är vi glada att kunna ge våra fina kompisar hästarna!
Det kommer även att göras dräneringsarbeten mellan garaget och garagehagen för att minska översvämningsrisken, allt vatten behöver kunna komma till brunnarna för att marken ska hållas torrare. Även mer grus kommer at läggas på parkeringen/runt garagehagen för att hålla det lätt att mocka.
Utdrag från slutrapporten till Länsstyrelsen efter projektet är klart;
6.1 Beskriv kortfattat projektets syfte och redovisa hur det har uppnåtts:
Projektet syftar på lång sikt till att uppnå en miljömässigt och etiskt hållbar hästhållning med kraftigt minskat näringsläckage till omgivande vattenområden samt en ökad hälsa och välfärd för de hästar som hålls vid Bulycke ryttarförening (BURF).
Projektet är en del i BURF:s långsiktiga arbete med att skapa en miljö för föreningens ungdomar och vuxna där hållbarhet ur alla aspekter, ekologisk, etisk och samhällelig, skall prägla verksamheten.
Projektet har bidragit med att skapa förutsättningar för att BURF skall kunna fortsätta sitt långsiktiga arbete med att skapa en verksamhet med stort fokus på hållbarhet ur alla dess aspekter.
|
6.2 Beskriv kortfattat projektets mål (kortsiktigt) och redovisa hur de har uppnåtts:
Projektets mål är att minska dagens näringsläckage från hästanläggningens rasthagar med ca. 85% samt att öka hästarnas hälsa och välbefinnande genom att minska risken för hov- och benrelaterade sjukdomar samt sträckningar. Vidare leder hårdgörning av hagarna till minskad färskvattens-användning och förbättrad arbetsmiljö då behovet av spolning av hästarnas ben rena från lera minskar.
Genom att hagarna nu är hårdgjorda så står hästarna på ett tort underlag vilket markant har skapat bättre förutsättningar för en bättre hästhälsa. De hårdgjorda hagarna är nu lätta att mocka så att gödsel dagligen kan avlägsnas. Arbetsmiljön för de som arbetar samt hästägare har blivit mycket bättre.
Hårdgörning av hagarna med den tillhörande dräneringen har skapat förutsättningar för en hållbar hästhållning. Gödsel kan nu tas om hand på ett korrekt sätt och ut läckaget från hagarna har till stor del upphört.
|